Thursday, July 11, 2013

Side Income bertukar jadi Main Income


Baru naik keje seminggu ni.. ramai yang tanya kenapa I cuti tanpa gaji 3 bulan.
gurau selambe badak bagitau I cuti bersalin.
hahahahahahaha
mula2 sebab bibik lari. dalam pertengahan bulan 3 tu.
then Afiq plak tak sehat.
then pengasuh plak takde.
pehtu penyakit 'M' I memang tak dapat diubati lagi..
maka I pon tanpa segan silu Apply cuti tanpa gaji dengan alasan nak jaga anak kat umah sebab takde pengasuh dan anak pon tak sehat.
Mase tu minggu ke 3 dan ke 4 Mac tu I koje lagi. tapi attendance da tak cun..
seminggu 3 hari aje keje. 2 hari EL. pehtu ade yang apply half day untuk bawak Afiq g klinik.
so hujah nak jaga anak dan tak dapat nak bagi komitment kat kejra memang kukuh sangat mase tu.
Bos pon pening I asek takde sedangkan paper kena submit jugak.
kat opis pon dok fikir kat Afiq aje. Mase 2 minggu tu Adeeb pon kena ponteng skolah. 2-2 I anta balik sepang. Mak jaga.
dah lama berkepit dengan anak then idop balik cam orang bujang sangat tak best.
so last menet apply unpaid leave dan teros cuti tak kire dapat ke tak. Giler nekad. Submit  pon  lagi 2 hari nak cuti. hahahaha
Alhamdulillah Bos memahami...
Sume agak risau. especially mak.
sebab I tak keje. takde gaji. so mane nak cekau duit belanje anak2..
Belanja wajib I sebulan dalam 2k tak termasuk saving.
tu termasuk yuran sekolah duit minyak kereta.. susu pampers.. ubat afiq.. insurans bil api air telefon unifi astro bagai.
hamboihhh idup 3 beranak pon belanje banyak kan..??
ye.. memang sangat banyak.. Internet jugak penting sebab sumber pendapatan ke 2 I adelah biz online. Insurans I dengan Nuqmans lagi la penting sebab I takde tabung kecemasan. dan gaji I as government servants lepas tolak sume potongan dalam slip gaji hanya Rm9++. haaaaa memang dah tak cukup. kena struggle carik side income. tau2 plak amek 3 bulan unpaid leave. pitammmmm
mula2 ingat nak cuti setahun teros. tunggu Afiq betul2 sihat. dan I nak amek upah jadi babysitter aje kat umah so dapat tampung balik gaji I tu. tapi dasar pemalas ade hati plak nak jaga anak orang. tros mati kering budak tu kang. lagipon i bukanlah kategori penyayang lemah lembut dan sopan santun stok ibu hebat abad ini.. wahhhhhh gelaran tak hengatt.  kang ade plak anak orang kena piat ngan I kang. anak sendiri buleh la nak piat2 pon.

so decide tak payah cuti lame2.. dan ikut jela keadaan selebihnya usaha dan redha dengan rezki Allah.
Kalau kita usaha.. sure Allah bagi jalan.
maka sepanjang 3 bulan ni.. I just melepak kat umah layan nuqmans sambil jual hkcc online aje.
kadang2 ade peluang bukak booth kat mana2 kementerian I join la... tu pon dua minggu sekali dan kalo ade yang sudi nak jagakan nuqmans. kalo tak memang melepak kat umah aje.

Alhamdulillah.. memang rezki yang Allah bagi lebih dari cukup..
I still boleh lagi bawak anak jalan2 belikan keperluan yang mencukupi dan takde bil yang tertunggak.
punca pendapatan I hanya dengan HKCC. Memang tak sangka betol. 
mak tengok I bleh survive die pon da tak bising dah. Senang hati tengok I bleh wat biz sambil jaga Nuqmans. Nuqmans lagi la suke I menepek aje kat umah layan diorang. 
hoiii dok umah lagi penat dari keje rupenye.
penat okeh.... tabik spring kat para surirumah sepenoh mase tu.
I jaga 2 orang pon da naik semput rasenye. hahahah

hujung bulan 5 I dah dapat taska yang sesuai untuk Afiq dan Adeeb pon dah ade transit nak balik lepas sekolah. konon2 awal bulan 6 boleh keje. tapi takde maknenye....... kalau dah sedap cuti punyela pemalas nak naik duty balik. nasib baik cuti 3 bulan aje.. 1 July dah kena kerja balik. kot la I apply setahun aritu kan best. setahun la I bleh concentrate kat biz online semata.

I percaya... Redha pada Allah.. Usaha berterusan.. dan Niat Lillahita'ala untuk anak adelah antara faktor yang sangat2 membantu. rezki anak memang takde sape boleh duga. buatlah anak2 gembira sebab diorang ahli syurga... bukankah doa ahli syurga lebih dekat dengan Allah?
nak gembirakan anak2 bukan dengan duit semata.. tapi kasih sayang dan perhatian pon sangat penting. 
kalo uolls dengar adeeb punye ayat lagi takbleh pakai.

"Ibu tak payah keje lagi.. duduk dengan Adeeb dengan Afiq aje kat rumah. nanti Adeeb belikan mainan banyak2. pahtu balik sekolah Adeeb belikan ibu eskrem"

**Iye nakkkkkk Ibu suke begitu. tapiiii.....
 (sila pk sendiri =p)   

 kalau dulu teragak2 pasal masa depan dengan HKCC. sekarang I pasti. I tak silap pilih...

minggu lepas da start keje. tapi hati dok kat umah lagi. cemno??
ingat nanti bile dah betul2 stabil dengan sumber income yang kukuh I nak resign la..
tapi mesti mak bising... orang tua biase la... risau itu ini...

takpe la.. tunggu Nuqmans beso boleh la I pertimbangkan.
. InshaAllah.. ade rezkinya tak kire ape pon yang kite buat. =)
uolls nak try jana pendapatan dengan HKCC jugak?
klik sini >>>> HKCC


nak tau banyak info dan testimoni best pasal HKCC boleh like facebook page I kat sidebar kiri tu yeppp..
tak pon.. bleh tros call/sms/wasap I kat 016-6603741.
nanti uolls akan tau. kenapa HKCC sangat owsem untuk semua. =)

No comments: